From D-Day to V-Day

Únor 1945

28. února 1945 - Den D + 267

Britská 43. pěší divize z uskupení kanadského II. sboru 1. kanadské armády pokračovala v postupu na jihovýchod podél řeky Rýn. Kanadská 2. pěší a 4. obrněná divize rozšířily v průběhu dne prostor průniku mezi lesy Hochwald a Balberger, zatímco kanadská 3. pěší divize postupovala za tankovými oddíly britské 11. obrněné divize k lesu Balberger.

137. pěší pluk ze svazku 35. pěší divize XVI. sboru obsadil Vlodrop, Rödgen a Wildenrath, zatímco bratrský 134. pěší pluk dobyl Ophoven, Steinkirchen, Effeld, Birgelen a Rosenthal. Taktická skupina „Byrne“ plukovníka Bernarda A. Byrna, složená s 320. pěšího pluku od „Třicáté páté pěší“ a podpůrných jednotek, se připravovala na motorizovaný přesun asi tři sta kilometrů na sever. Bojové uskupení A od 8. obrněné divize obsadilo Merbeck ležící severně od Wegbergu. Bojové uskupení B překročilo řeku Rúr v Hilfarthu, stočilo se na sever a obsadilo Arsbeck, zatímco uskupení R postupovalo po překročení řeky do oblasti Webergu. V operačním prostoru XIII. sboru začala část 334. pěšího pluku od 84. pěší divize s vyčišťováním Waldnielu. Ostatní jednotky pluku mezitím postupovaly na Birgen. 406. pěší pluk od 102. pěší divize obsadil Hardt. Činily se také prapory bratrského 405. pěšího pluku, když vyčistily Hehna Vorst. 5. obrněná divize zatím zůstala ve stávajících pozicích jako záloha a ochrana pravého boku sboru. Prapory 116. a 175. pěšího pluku od 29. pěší divize z uskupení XIX. sboru vyrazily z linie Otzenrath – Garzweiler a rychle postupovaly směrem na Mönchengladbach. 2. obrněná divize zaujala pozice asi osm kilometrů od Neussu.

3. obrněná divize ze svazku VII. sboru americké 1. armády rozšiřovala předmostí v Gleschu a Paffendorfu, kde po nově vybudovaném mostě přesunovala těžkou techniku přes řeku Erft. Na pomoc k rozšiřování předmostí byl ke „Třetí obrněné“ připojen 395. pěší pluk od 99. pěší divize. Taktická skupina „Kane“ vystřídala v Zieverichu 83. obrněný průzkumný prapor a později se stáhla do Grouvenu. Pluky 104. pěší divize postoupily k řece Erft a připravovaly se na její překonání. 3. prapor 121. pěšího pluku od 8. pěší divize čistil v průběhu dne Kerpen, zatímco roty 1. a 2. praporu od „Sto dvacátého prvního“ přebrodily při útoku na Möderath průplav Erft. Při postupu podél řeky Neffel obsadil 18. pěší pluk od 1. pěší divize z uskupení III. sboru několik vesnic. V poledne dobyl bratrský 16. pěší pluk Gladbach a při nočním útoku se zmocnil Luxheimu. K ochraně jižního křídla „Big Red One“ byla k divizi přiřazena 32. jízdní mechanizovaná squadrona od 14. jízdní skupiny. 39. pěší pluk od 9. pěší divize vyčistil Berg a výšiny mezi touto vesnicí a osadou Thum. Mezitím bratrský 47. pěší pluk překročil řeku Rúr a obsadil Abenden, zatímco 60. pěší pluk od stejné divize čistil zbývající prostor divizní zóny na západním břehu řeky. Jednotky 69. pěší divize získaly během dne kopcovitou oblast nad řekou Prether mezi Hönningenem a Rescheidem.

Prapory 345. pěšího pluku od 87. pěší divize z uskupení VIII. sboru americké 3. armády se zmocnily Neuenstenu. 8. pěší pluk 4. pěší divize obsadil Kleinlangenfeld, zatímco bratrský 22. pěší pluk dobyl Dausfeld. 6. obrněná divize překročila řeku Prüm nedaleko Lünebachu a bojové uskupení B obsadilo Lierfeld a Merlscheid. 317. pěší pluk od 80. pěší divize ze svazku XII. sboru postupoval na sever mezi řekami Prüm a Nims a nakonec dobyl Liessem a Niederweiler. Bojové uskupení B od 4. obrněné divize útočilo směrem na Sefferweich a Malbergweich. V lesích severně od Nattenheimu bylo nepřítelem posléze zastaveno. Průzkumná hlídka od uskupení A se zkontaktovala s jednotkami 5. pěší divize, která ve svém sektoru čistila západní břeh řeky Kyll. Posílený 11. pěší pluk od „Páté pěší“ dobyl Bitburg a Irsch, zatímco se bratrský 10. pěší pluk zmocnil Roehlu a Scharfbilligu. Prapory 2. pěšího pluku od stejné divize obsadily Suelm, Dahlem, Trimport a Idenheim. Pluky 76. pěší divize postupovaly v průběhu dne v úseku mezi řekami Prüm a Kyll směrem na Trevír. Následně obsadily Hofweiler, Ittelkyll, Idesheim a Helenenberg.

Bojové uskupení A od 10. obrněné divize z uskupení XX. sboru, kterému velel brigádní generál Edwin W. Piburn, prolomilo minová pole nedaleko Pellingenu a vyčistilo Paschel a Obersehr. Jednotky 301. a 302. pěšího pluku od 94. pěší divize pokračovaly při rozšiřování předmostí v úseku Ockfen – Serrig na severovýchod v dobývání nepřátelských bunkrů a obranných pozic. 26. pěší divize generálmajora Willarda S. Paula pokračovala v upevňování svých pozic na předmostí v Saarlauternu.

Síly 7. armády se přeskupovaly. 63. a 70. pěší a 12. obrněná divize a 101. jízdní mechanizovaná squadrona přešly od XV. pod kontrolu XXI. sboru. XV. sbor se 44. a 100. pěší divizí držel obrannou linii a přešel do zálohy.



zpět na únor 1945