From D-Day to V-Day

Září 1944

2. září 1944 - Den D + 88

49. britská pěší divize z uskupení I. britského sboru pokračovala v postupu podél poloostrova u Le Havre směrem k přístavu a obsadila zdejší nepřátelská obranná postavení. Mezitím 51. britská pěší dobyla St Valery-en-Caux, zatímco 4. kanadská obrněná divize dosáhla řeky Sommy před Abbeville a 1. polská obrněná divize se rychle blížila k řece západně od Abbeville.

Postupovalo se i v oblasti XII. britského sboru, kde 7. britská obrněná divize mířila severovýchodně od řeky Sommy na pozice za St Pol. XXX. britský sbor pokračoval v severním směru tak rychle, že plánovaná akce výsadkových jednotek v oblasti Tournay již nebyla nutná. Tournay nakonec obsadila britská Gardová obrněná divize, zatímco „Jedenáctá britská obrněná“ postupovala do oblasti Lille.

Generál Eisenhower načrtl na poradě velitelů plány pro 3. americkou armádu a americký V. sbor z uskupení 1. americké armády k postupu k Západnímu valu (Siegfriedova linie), hned jak se zlepší situace v zásobování.

2. září 1944 došlo k významné události, když v operačním pásmu 1. americké armády jednotky amerického XIX. sboru postoupily do Belgie a zamířily k Tournai. Americký V. sbor uvolnil v průběhu dne ze svého svazku 2. francouzskou obrněnou divizi, která se nyní nacházela v oblasti Paříže a byla určena jako záloha 1. americké armády. „Pátý“ v průběhu dne pokračoval na severovýchod, prošel Noyon a St Quentin a rozkazem byl zastaven na hlavní linii Landrecies – Le Cateau – Cambrai. Mezitím americký VII. sbor, zatlačující neustále nepřítele do Belgie, překročil hranice nedaleko Maubeuge a Hirson. 3. obrněná divize postoupila do blízkosti Mons. „Devátá pěší“ pohybující se napravo sboru, se stočila severovýchodně do pozic nedaleko Charleroi, zatímco jednotky 1. pěší divize postupovaly na levé straně sborového uskupení vzadu za tankovými skupinami „Třetí obrněné“.

Pattonova 3. americká armáda se v průběhu dne zastavila pro naprostý nedostatek paliva. Potíže s pohonnými hmotami přetrvávaly již delší čas. Nikdo nepočítal s tím, že postup amerických tankových formací bude tak rychlý. Zásobovací linie vedoucí až z daleké Normandie se stále více prodlužovaly a jen samotná doprava paliva s sebou nesla spotřebu velkého množství benzínu. Teď však byly Pattonovy Shermany na suchu. To umožnilo nepříteli ještě více se opevnit na legendární Siegfriedově linii. Mezitím americký VIII. sbor pokračoval v ostřelování německých pozic v Brestu. Pěšáci od 2. divize „Indianhead“ dobyli kótu č. 105, dominantní kopec ležící východně před městem. Jednotky 8. pěší divize zatím bojovaly o kótu č. 80 a muži od „Dvacáté deváté“ sváděli boje o kótu č. 103. Úderný odřad z uskupení 83. pěší divize se vylodil na ostrově Ile de Cézembre, kde německá posádka kapitulovala. Zatímco 3. jízdní mechanizovaná skupina z uskupení amerického XX. sboru prozkoumávala terén k řece Mosele, tanky od „Sedmé obrněné“ vyrazily z Verdunu na Sedan. Před městem však byly donuceny zastavit pro naprostý nedostatek paliva. V sektoru amerického XII. sboru 80. pěší divize převzala oblast bojového uskupení A od 4. obrněné divize na předmostí u Commercy. Její 319. pluk překročil řeku Másu severně od St Mihiel. 2. jízdní mechanizovaná skupina vyslala průzkum k řece Mosele. Sbor byl nucen zastavit veškeré útočné operace, neboť jeho obrněné jednotky měly benzínu na pouhých 30 kilometrů. Bojové uskupení B od „Šesté obrněné“ vystřídalo jednotky 35. pěší divize v úkolu zabezpečení jižního křídla mezi Orléans a Auxerre.

Na jihu Francie 1. výsadková taktická skupina znovu získala kontakt s nepřítelem a čistila opěrné body v La Turbia. Taktická skupina „Bibo“ vystřídala 2. marockou pěší divizi v oblasti Briancon. Francouzské jednotky chránící pravý bok 7. armády se na jihu zkontaktovaly s muži od 1. výsadkové taktické skupiny. Pluky od „Třicáté šesté pěší“ z uskupení amerického VI. sboru se zastavily východně a jihovýchodně od Lyonu, aby umožnily 2. francouzskému sboru, jehož hlídky ho již začaly v průběhu dne „čistit“, toto město obsadit. 179. pluk 45. pěší divize obnovil a zesílil svoje pozice v Meximieux. V oblasti francouzské armády B převzal generálporučík Aimé de Goislard de Monsabert velení II. francouzského sboru, který se skládal z 1. francouzské obrněné a 1. francouzské pěší divize.

Také v průběhu 2. září 1944 „československá“ 311. squadrona RAF vyslala nad Severní moře dva mohutné bombardéry B-24 Liberator. Jejich mise proběhla bez problémů. Žádný kontakt na moři ani ve vzduchu nebyl zaznamenán. Stíhači od československých perutí se toho dne žádné operace typu Ramrod, Ranger či Rodeo nezúčastnili, o to více se mechanici mohli věnovat strojům. I na jejich dobře odvedené práci závisel šťastný návrat.



zpět na září 1944