From D-Day to V-Day

Září 1944

29. září 1944 - Den D + 115

II. kanadský sbor z uskupení 1. kanadské armády sjednal příměří v bojích o Calais, během kterého bylo umožněno civilnímu obyvatelstvu odejít z města.

V operační oblasti 2. britské armády poškodili němečtí žabí muži mosty v Nijmegenu, spojeneckým ženistům se je ale podařilo v krátké době opět opravit. Jednotky XII. britského sboru postoupily k železniční trati Hertogenbosch – Oss v oblasti jihozápadně od Nijmegenu.

7. obrněná divize z uskupení amerického XIX. sboru prošla přes britskou zónu na pozice, ze kterých posléze zaútočí na Peel Marches. V průběhu dne začaly 1. belgická brigáda se 113. mechanizovanou skupinou útočit z jihu na Roermond, proti silné obraně ale vytvořily jen malý územní zisk. 29. pěší divize se kompletně přesunula z Bretaně do zóny sboru. 39. pěší pluk ze svazku 9. pěší divize amerického VII. sboru dobyl po několikadenních bojích kótu č. 554 ležící uvnitř Západního valu v prostoru jihovýchodně od Lammersdorfu.

Generál Patton schválil plán útoku pro americký XX. sbor, jehož cílem má být pevnost Fort Driant. Úder má být zahájen 3. října 1944. Bojové uskupení A od 6. obrněné divize z uskupení amerického XII. sboru se přesunulo do Champenoux ležící jižně od Pettoncourtu. 4. obrněná divize odrazila s leteckou podporou nepřátelské síly, které se pokoušely dosáhnout Arracourtu a donutila je ustoupit k jihu. Za ranní mlhy podnikli Němci neúspěšný útok ve snaze znovu se zmocnit Arracourtu, naopak četa amerických Shermanů od 8. tankového praporu dobyla kótu č. 318 ležící asi dva kilometry jižně od Arracourtu. Když se konečně zvedla mlha, nasměroval velitel tankové čety bitevní letadla na německé tanky shromážděné v údolí. Zbytek nepřátelských jednotek se začal stahovat, ale i přes silnou americkou palbu se několik německých tanků drželo ve východním cípu lesa na výšinách Bois du Benamont.

Těžké boje zuřily v lese Forét de Grémecey, kde jednotky 35. pěší divize zahájily brzy ráno protiútok, aby znovu získaly silnici vedoucí do Fresnes-en-Saulnois a vytlačily nepřítele na jih od Fresnes. 137. pěšímu pluku od „Třicáté páté pěší“ se nepodařilo vyčistit východní část lesa od nepřítele, ale 3. prapor 320. pěšího pluku, který vedl útok mezi „bratrským“ 137. a 134. plukem, dosáhl severního okraje lesa a obsadil Han. Během 29. září 1944 přešel americký XV. sbor pod velení 7. armády.



zpět na září 1944